Groningen is op zoek naar de ‘Groenste Groninger’

27 aug 2012

Groningen is op zoek naar zijn ‘Groenste Groninger’. Gemeente en provincie Groningen, in samenwerking met Dagblad van het Noorden en ForumDuurzaam, houden de verkiezing van de ‘Groenste Groninger’, die op 12 december 2012 bekend zal worden gemaakt. Naast eeuwige roem en een kunstwerk is er een geldprijs van € 5.000 beschikbaar, te besteden aan een duurzaam doel. Afgelopen zaterdag startte de inschrijving, waarvoor zich inmiddels al enkele kandidaten hebben aangemeld.

Doel van de verkiezing is het verzamelen van inspirerende ‘groene’ ideeën en initiatieven, die vervolgens weer bij een zo breed mogelijke doelgroep onder de aandacht worden gebracht. Bijvoorbeeld de buurtgenoot die iedereen in de straat aan de zonnepanelen heeft gekregen, of de boer die door een slimme uitvinding veel minder energie gebruikt bij het aardappels drogen. Volgens het principe ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ hopen we op deze manier een bijdrage te leveren aan het streven dat Groningen – stad én provincie – voorop loopt om de komende jaren zoveel mogelijk energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Inwoners (waaronder nadrukkelijk óók bedrijven en instellingen) uit de provincie Groningen kunnen zichzelf of iemand anders aanmelden voor de verkiezing. Deelnemers beschrijven via een aanmeldformulier hun groene activiteiten/projecten in de provincie Groningen. Inschrijven kan tot en met zondag 14 oktober 2012. Van 1 t/m 20 november kan het publiek op de tien beste ideeën stemmen (via internet). Uit de top drie die hier uitkomt, kiest de jury tot slot de ‘Groenste Groninger’, die op 12 december 2012 tijdens een feestelijke slotavond in ForumImages bekend wordt gemaakt. Aanmelden kan via: www.groenstegroninger.nl

Criteria voor beoordeling

Een deskundige jury, bestaande uit: Marjan Minnesma (juryvoorzitter, directeur Urgenda en nr. 1 van de ‘Duurzame 100’ in 2012 van dagblad Trouw), Hans Overdiep (manager Energietransitie bij GasTerra), en Reinder Hoekstra (directeur Natuur en Milieufederatie Drenthe), kiezen uit alle inzendingen de tien beste. Daarbij hanteren zij criteria als: duurzaamheid, toepasbaarheid, maatschappelijke impact, bereik, innovatiewaarde en originaliteit.

Nieuwsarchief