Groningen Seaports zet studenten in voor duurzamere haven

21 okt 2010

Studenten elektrotechniek en werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool zijn door Groningen Seaports ingeschakeld om de Eemshaven nog duurzamer te maken. De studenten zijn gevraagd oplossingen aan te dragen om afmerende bulkcarriers duurzame energie te laten gebruiken tijdens hun los- en laadwerkzaamheden in de haven. Het verzoek heeft nu al originele en bruikbare suggesties opgeleverd. Het leek de Havenmeester van Groningen Seaports een goed idee om jonge mensen, die vaak fris tegen zaken aankijken, uit te dagen mee te denken over maatregelen om de haven verder te verduurzamen. De vraag werd de studenten gesteld omdat, wanneer de nieuwe energiecentrales straks klaar zijn, er grote schepen met grondstoffen naar de haven komen. Groningen Seaports wil dat de Eemshaven ook dan zo groen mogelijk blijft.


Schepen verbruiken energie terwijl ze zijn afgemeerd en er los- en laadactiviteiten plaatsvinden. Probleem is dat voor grote schepen momenteel geen voorzieningen zijn om stroom van land af te nemen: die wordt tot nu toe door de schepen zelf opgewekt. Groningen Seaports zou graag zien dat de schepen groene stroom gebruiken. Dat wordt in 2015/2016 waarschijnlijk een Europese verplichting en Groningen Seaports wil loopt daar graag op vooruit.

Technisch gezien is dat nog niet eenvoudig, omdat verschillende stroomsystemen aan elkaar gekoppeld moeten worden. Het is dus geen kwestie van ‘even een verlengsnoertje’ leggen. Hoe ingewikkeld het probleem is, werd de studenten duidelijk uitgelegd door twee bedrijven: ABB bv te Rotterdam en Eekels TBI Techniek te Kolham. De studenten zijn verdeeld in vier groepen van vijf personen, die allemaal een creatieve oplossing moeten bedenken. Een eerste suggestie is er al: de studenten stelden voor een windmolen in de haven aan te leggen, speciaal voor de elektriciteit behoefte van het schip en die elektriciteit levert met exact het juist aantal Herz dat de schepen nodig hebben.  

Groningen Seaports werkt samen met Syntens Noord-Nederland in het Interreg Project Clean North Sea Shipping. Dat is een project waarbij er met Europese steun door meerdere Noordzee havens aan wordt gewerkt om zeehavens binnen drie jaar nog groener te krijgen.

Bron: Groningen Seaports 

Nieuwsarchief