Groene trui’ van Milieufederatie Groningen voor klimaatambities gemeente Delfzijl

28 jun 2010

De gemeente Delfzijl heeft de ‘groene trui’ gekregen van de Natuur en Milieufederatie Groningen. De havenstad ontvangt de trui omdat haar collegeakkoord het meest ambitieuze klimaatbeleid bevat van de hele provincie Groningen. Wethouder Kaptan van Delfzijl nam de trui in ontvangst tijdens de afsluiting van de Klimaatkaravaan in de Amsterdam Arena.

Delfzijl dankt de prijs aan haar voornemen forse stappen te zetten op weg naar klimaatneutraliteit. Zo streeft zij naar een gezond leefklimaat zonder verspilling van grondstoffen. Ook wil de gemeente alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit inkopen. Bovendien heeft Delfzijl haar klimaatbeleid en de duurzaamheideffecten goed verankerd in de besluitvorming.

Naast bovengenoemde ambities scoorde Delfzijl goed op het gebied van woningbouw. De eigen gebouwen dienen als voorbeeld en er worden doelen gesteld voor een minimale energiebesparing per jaar. Huiseigenaren worden in Delfzijl actief geïnformeerd over de mogelijkheden om woningen klimaatneutraler te maken. Verder stimuleert de gemeente bewoners, woningcorporaties en aannemers om woningen energieproducerend te maken. Wethouder Kaptan van Delfzijl was blij met de erkenning. ,,Wij zien duurzame energie als een verrijking, niet als een bedreiging’’, aldus Kaptan in zijn dankwoord.

De Natuur en Milieufederatie Groningen legde alle Groningse collegeakkoorden langs de klimaatlat. Zij lette bij de beoordeling onder andere op voornemens van gemeenten om de eigen organisatie en de gemeente als geheel klimaatneutraal te maken. Verder werden ambities op het gebied van energiezuinige bouw, bedrijvigheid en mobiliteit beoordeeld. Gemeenten die extra geld vrijmaken voor klimaat- en energiebeleid, scoorden daarmee extra punten.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief