Groen licht voor groot windpark Essent ver op zee

10 nov 2009

Energiebedrijf Essent gaat een omvangrijk windpark ver uit de kust bouwen. De definitieve vergunning is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat via RWE verleend aan Essent. Met het samengaan van RWE en Essent worden alle windactiviteiten in Nederland onder de naam van Essent uitgevoerd. Hiermee versterkt Essent haar positie als grootste producent van duurzame energie in Nederland.

De eerste stap op weg naar het realiseren van het windpark 'Tromp' is het plaatsen van een meetmast ver op zee. Ook daarvoor heeft Essent via RWE de benodigde vergunning in handen. De meetmast wordt in 2010 geplaatst en levert informatie over windsnelheden en -patronen. De meetgegevens zijn belangrijk voor het realiseren en optimaliseren van het windpark. De meetmast wordt 85 kilometer buiten de kust van IJmuiden geplaatste en ligt 500 tot 1.000 meter ten zuidwesten van het geplande windpark Tromp. Op deze afstand is het windpark vanaf de kust niet te zien. Met de bouw van het park zal vermoedelijk in 2013/2014 worden begonnen.

Het windpark Tromp krijgt een beoogde capaciteit van 300 megawatt (2MW) en bestaat uit 59 windmolens van 150 meter hoog. Om de stabiliteit en de veiligheid van de tot nu toe grootste windmolens op de Noordzee te waarborgen, worden de molens voorzien van een zware betonnen voetconstructie. Deze constructie is een primeur voor Nederland. Essent bouwt in Nederland het eerste windpark waarvoor niet geheid wordt. De investeringen in het windpark bedragen circa 1 miljard euro. De definitieve beslissing over de investeringen wordt genomen zodra duidelijkheid is over de subsidie van de overheid. De subsidieaanvraag start in het eerste kwartaal van 2010. De toekenning van de subsidies wordt in het tweede kwartaal van 2010 bekend.

 

Nieuwsarchief