Groen Gas Barbecue weer een groot succes

01 okt 2010

 

Op 30 september jongsleden vond alweer de tweede editie van de Groen Gas Barbecue plaats bij kasteel Nienoord te Leek. Ook dit keer was het een groot succes. Zo'n 40 organisaties waren aanwezig om onder het genot van een heerlijke barbecue te netwerken en op de hoogte te worden gebracht van de vele ontwikkelingen die sinds de eerste Groen Gas Barbecue vorig jaar hebben plaatsgevonden. Mevrouw Tanja Klip-Martin, voorzitter van de Groen Gas Taskforce, sprak de genodigden voor de barbecue toe en gaf hen een groen gas status-update.

'Sinds de laatste Groen Gas Barbecue is veel gebeurd in onze regio. Op 5 locaties wordt hard gewerkt aan de realisatie van Groen Gas Hubs. Drie van hen beschikken zelfs al over een SDE subsidie waarmee ze de eerste stap kunnen zetten; de opbouw van de centrale infrastructuur. Attero is in Groningen zelfs al begonnen met de bouw van de centrale eerste fase van de Groen Gas Hub Groningen Oost en produceert inmiddels de eerste kubieke meters groen gas.

Onze, in het Energieakkoord verwoorde, ambitie om meer dan evenredig bij te dragen aan het nationaal klimaatbeleid wordt meer dan ingevuld door alle noordelijke groen gas initiatieven. Zo bleek de laatste SDE ronde zo’n 80% van het SDE budget bestemd te zijn voor projecten in onze regio. Op dit moment is in Energy Valley concreet zicht op een groen gas productievolume van bijna 60 miljoen kubieke meter groen gas per jaar.

Eind vorige jaar is de Taskforce Groen Gas op- en ingericht. De Taskforce functioneert onder het Portefeuillehouderoverleg Klimaat en Energie en beoogt de grootschalige groen gasproductie in Noord Nederland zoveel mogelijk versnellen. Zij doet dat door te lobbyen, door barrières weg te nemen en door de juiste randvoorwaarden te creëren.

In december vorig jaar werden onze noordelijke lobbyinspanningen beloond toen een motie van Samsom, Spies e.a. werd aangenomen door een grote meerderheid in de Tweede Kamer. Als gevolg van deze lobby en motie wordt inmiddels de SDE regeling passend gemaakt voor Groen Gas Hubs.

De Groen Gas Hubs besloten eind 2009 om samen te gaan werken en tekenen een samenwerkingsovereenkomst. Vervolgens hebben ze al hun onderzoek- en ontwikkelvragen ondergebracht in een gezamenlijke Koers Noord aanvraag. Het verwante Flexigas project is eind vorige jaar al gehonoreerd met een Koers Noord subsidie.

Dames en heren, Noord-Nederland kan zich met de grootschalige groengasproductie als een grote speler positioneren op de duurzame energiemarkt. Dat die markt aan het groeien is mag ook blijken uit de opening van verschillende groengas-tankstations. Op dit moment wordt er naast de certificering zelfs gewerkt aan tankmogelijkheden van puur groen gas rechtstreeks aan de pomp. Maar ook de groene aanvulling van onze fossiele aardgasvoorraad is broodnoodzakelijk en heeft een groeiend toekomstperspectief. Groen gas biedt onze Energy Valley regio de mogelijkheid om zich te profileren op Europese schaal. Alle schouders zitten eronder, van ondernemers tot bestuurders. Met elkaar moeten we deze kansen verzilveren.' Aldus mevrouw Tanja Klip-Martin

Nieuwsarchief