Greenpeace en Gasunie maken opslag windenergie mogelijk

18 apr 2012

Gasunie en Greenpeace Energy gaan samenwerken op het gebied van ‘Windgas’. Met deze innovatieve technologie maakt Greenpeace uit duurzame windenergie waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland kan worden geïnjecteerd. Op die manier kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen. Hiermee komt aardgasinfrastructuur in een nieuwe rol: als opslagmedium voor duurzame energie. Vandaag hebben Gasunie en Greenpeace daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de toevoeging van dit door wind geproduceerde gas wordt de energievoorziening in zijn geheel duurzamer.

Greenpeace en Gasunie zien dit als een belangrijke stap naar de energievoorziening van de toekomst. Om de overgang naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken zijn nieuwe oplossingen voor de opslag en transport van energie nodig. Het aanbod van elektriciteit opgewekt uit wind en zon schommelt namelijk sterk, al naar gelang de weersomstandigheden. Soms is er teveel en soms weer te weinig. Windgas (ook wel aangeduid als 'power-to-gas') brengt hier samen met bestaande gasinfrastructuur uitkomst. Bij tekorten springen aardgascentrales bij om de energievoorziening op peil te houden. Nieuw is dat de overschotten kunnen worden omgezet in gasvorm. Gas is makkelijk op te slaan en bovendien de goedkoopste vorm van energietransport.

In een elektrolyse-installatie wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dit is een schoon en duurzaam proces dat in de praktijk al bewezen heeft goed te werken. Het waterstof kan in het gasnet goed worden gemengd met het aanwezige aardgas.

Samenwerking  Greenpeace zorgt voor de waterstofproductie en Gasunie voor de invoeding in het transportnet. De bedoeling is om de benodigde installaties in 2013 in bedrijf stellen."Door de samenwerking met Gasunie kunnen we ons doel een flinke stap naderbij brengen – namelijk om onze klanten nog in 2013 zelf-geproduceerd Windgas aan te kunnen bieden”, zegt Dr. Steffen Welzmiller, directeur van Greenpeace Energy. "Windgas is essentieel voor de Energiewende, omdat het bestaande opslagfaciliteiten opent voor hernieuwbare energiebronnen.”

Paul van Gelder, CEO van Gasunie, is enthousiast. “Zo helpen we ervoor te zorgen dat duurzame energie uit wind en zon een veel grotere plaats kan gaan innemen in een energievoorziening die tegelijk stabiel blijft. Twee werelden komen hier bij elkaar: die van het gas en die van de duurzame elektriciteit. Inspirerend dat we hier in Duitsland nu al concreet aan de slag gaan met een partner als Greenpeace. Ook voor Nederland biedt deze technologie kansen als hier het aandeel van duurzame energie verder toeneemt. Windgas is een van de speerpunten in de energie-innovatie.”

“Voor Gasunie is de samenwerking met Greenpeace Energy een mijlpaal op weg naar een duurzame energievoorziening”, zegt Jens Schumann, managing director van Gasunie Deutschland. “We waren al bezig met de invoeding van groen gas in ons systeem. Aardgasinfrastructuur biedt ideale kansen aan de Duitse ‘Energiewende’, op een haalbare en betaalbare manier. Met Greenpeace hebben we een professionele en geloofwaardige partner aan onze zijde.”

Greenpeace Energy is Duitslands grootste onafhankelijke energiecoöperatie met windparken, productielocaties voor zonne-energie en meer dan 110.000 klanten. Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa met een netwerk van meer dan 15.000 kilometer lengte, waarvan 3.000 kilometer in Noord-Duitsland.

Om het Windgas-principe te verduidelijken is er een animatie ontwikkeld.

Bron: Gasunie

Nieuwsarchief