Grachtenfestijn Groningen

19 aug 2013

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september start één van de meest duurzame nieuwe evenementen in Groningen: het Grachtenfestijn in Groningen. Dit evenement speelt zich af in en om de grachten van Groningen waarbij over het hele weekend ongeveer 20.000 bezoekers worden verwacht in combinatie met de koopzondag in de binnenstad op zondag 1 september.

De organisatie van het Grachtenfestijn wil graag het accent leggen op duurzaamheid tijdens het evenement. Dit heeft geresulteerd in een duurzame manier van denken en werken voor de hele organisatie. Zo wil de stichting niet alleen zelf duurzaam handelen, maar probeert zij dit ook zoveel mogelijk over te brengen op de diverse partners en bezoekers van het Grachtenfestijn. Alle beslissingen zijn besloten uit duurzaam oogpunt en samenwerkende partijen hebben allen veel affiniteit met duurzaamheid. Dit heeft gezorgd voor een UMEF-label voor het Grachtenfestijn. Om het UMEF-keurmerk te behalen moest het Grachtenfestijn aan bepaalde punten voldoen, zoals het minimaliseren van drukwerk, waterbesparing en CO2 uitstoot.

Bezoekers kunnen zich tijdens het weekend laten vervoeren door middel van elektrisch vervoer. Zo rijden er elektrische auto’s en een elektrische TukTuk rond, en varen er elektrosloepjes en zonneboten door de grachten. Zaterdag 31 augustus is er een speciale informatiemarkt georganiseerd op de Hoge der A. Deze wordt om 12:00 uur door wethouder Jan Seton geopend, waarmee het startschot voor de eerste editie van het Grachtenfestijn wordt gegeven.

Op beide dagen is er veel live muziek langs de grachten, op verschillende terrassen en vanaf drijvende podia. Optredens zijn er onder andere van Opera Familia, Jazz & Showshakers en Ralf Mackenbach! Daarnaast zijn er diverse kinderactiviteiten georganiseerd (onder andere bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum) en biedt het Groninger Museum speciale instaprondleidingen aan op zaterdag en zondag.

Het hoogtepunt van het Grachtenfestijn wordt de Grachtenparade op zondag 1 september. Deze parade start om 12:30 uur bij de Reitdiephaven en eindigt na een rondje door de grachten rond 14:30 uur bij het hoofdpodium op de Hoge der A. 

Deze eerste editie van het Grachtenfestijn wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen, provincie Groningen en de Groningen City Club. Kijk voor meer informatie en het complete programma op www.grachtenfestijn.nl of volg ons op via facebook.com/grachtenfestijn of twitter.com/grachtenfestijn

Nieuwsarchief