Gemeentewurk gaat voor groen gas

11 jun 2012

GemeenteWurk, de gemeenschappelijke dienst voor het beheer van de openbare ruimte in de gemeentes Dongeradeel en Dantumadiel heeft een nieuwe, multifunctionele DAF-truck in bedrijf genomen. De truck rijdt deels op groen gas en op diesel. Het tanken van groen gas gebeurt bij een lokaal tankstation van Orangegas.

CF75 DAF-truck

De nieuwe CF75 DAF-truck is af fabriek voorzien van een zeer schone Euro5 dieselmotor met een vermogen van 228 kW (310 pk). DAF-dealer Cosmo Trucks in Leeuwarden heeft de truck voorzien van een gasinstallatie. Een geavanceerde regelunit zorgt er voor dat het mengsel van diesel en gas optimaal is. In de praktijk bespaar je zo circa twintig procent aan dieselbrandstof. Dat scheelt geld en bovendien stoot de truck, dankzij de toevoeging van het groen gas, minder CO2-uit.

Wagenpark GemeenteWurk

Het wagenpark van GemeenteWurk omvat in totaal 35 voertuigen. Dit jaar stond de vervanging van een deel van het wagenpark op de planning. Volgens Govert van Oudenaarden, Manager van de afdeling GemeenteWurk, een mooi moment om na te denken over alternatieve brandstoffen. Van Oudenaarden: "Tot nu toe was diesel de vanzelfsprekende brandstof, maar er zijn steeds meer alternatieven. Bovendien zorgt het aantal mestvergisters in de omgeving ervoor dat het aanbod van biogas en groen gas stijgt "

Groen gas bestelbussen

GemeenteWurk heeft al ervaring met groen gas. Al enige tijd rijden medewerkers rond met Groengas-bestelbussen. Die ervaring is zeer positief bevallen. Hoofd Wagenpark van GemeenteWurk Klaas Luinstra is dan ook erg blij met de nieuwe truck: "De ervaringen met onze bestelwagens op groen gas zijn uitstekend. Ook in de koude maanden hebben we geen problemen gehad met de gasinstallaties, vandaar dat we nu ook voor het zware materieel de mogelijkheden willen onderzoeken. Met dit systeem hopen we de juiste balans gevonden te hebben tussen duurzaamheid, betrouwbaarheid en bedrijfseconomisch rendement."

Nieuwsarchief