Gemeente Leeuwarden maakt werk van energie en water

05 okt 2010

De komende jaren wil de gemeente Leeuwarden inzetten op duurzame energie en watertechnologie. Onder het motto ‘Slim met energie en water’ maakt de gemeente met een actieplan concreet werk van duurzaamheid. Er zijn forse ambities benoemd in het huidige collegeprogramma . In 2015 moeten er minimaal 500 groene banen extra zijn en in 2020 wil Leeuwarden onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De aanpak levert een bijdrage aan beide ambities.

Duurzaamheid wordt de basis voor nieuwe ontwikkelingen in de stad. Wethouder Isabelle Diks: “We hebben expliciet gekozen voor de thema’s energie en water. Het sluit aan bij bestaande ontwikkelingen in de regio en er zijn op die twee gebieden al veel succesvolle activiteiten. Daardoor bouw je voort op iets wat er al is en kun je gemakkelijker grote stappen nemen.”

Duurzaamheid biedt volgens de gemeente veel economische kansen. De wereldwijde markt voor producten en diensten op het gebied van watertechnologie ligt bijvoorbeeld rond de 425 miljard euro en groeit jaarlijks met 11%. Wethouder Henk Deinum: “Leeuwarden is al heel succesvol op het gebied van watertechnologie. Wetsus is een topinstituut met een hele goede internationale reputatie. Daar moeten we gebruik van maken want er liggen prachtige marktkansen en wil je duurzaamheid laten slagen dan moet je ervoor zorgen dat het iets oplevert.”

Aan de duurzaamheidvisie en het actieplan hebben meerdere partijen uit de stad en omgeving meegewerkt. Daarnaast werkt de gemeente samen met de provincie en participeert in Noord-Nederlandse samenwerkingsverbanden als Energy Valley en de Water Alliance. Diks: “We werken in Leeuwarden goed samen op het gebied van duurzaamheid. Partijen weten elkaar te vinden en zijn enthousiast. Leeuwarden is vooral sterk in de actiegerichte benadering van duurzaamheid. We blijven niet hangen in mooie ideeën en plannen, maar doen het gewoon. We hebben een praktische maar ook ambitieuze visie neergelegd. Maar het kan. Sterker nog, het gebeurt al.”

Bron: Gemeente Leeuwarden

Nieuwsarchief