Gedeputeerde Staten wil Duurzaam Energiefonds

06 dec 2010

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wil financiële steun geven aan allerlei projecten op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn projecten die moeilijk van de grond komen zonder overheidssteun. Een op te richten Duurzaam Energiefonds moet het geld gaan opbrengen. Volgens de Gedeputeerde Staten (GS), moet  het fonds 85 miljoen te besteden hebben.

Maandag zal De Statencommissie Water, Agrarische zaken, Milieu, Economie en Natuur over het voorstel van GS praten. Het voorstel hoort bij de nationale en provinciale doelstelling om de CO2-uitstoot in 2020 met dertig procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. De provincie wil ook een bijdrage leveren aan de transitie van fossiele energie naar duurzame energie.

Ook ziet GS daarnaast kansen voor de werkgelegenheid. Noord-Holland blijkt een goed vestigingsklimaat te hebben voor de duurzame energiesector. Vanwege de geografische ligging, de weersomstandigheden, infrastructuren de instituten en bedrijven die nu al in de provincie gevestigd zijn. Een probleem is dat projecten op het gebied van duurzame energie vaak weinig rendement opleveren en dat het lang duurt voordat de investeringen zich terugbetalen. Hierdoor is het niet makkelijk om duurzame energie-initiatieven commercieel gefinancierd te krijgen. Banken geven ook niet snel een lening.

Het probleem moet opgelost kunnen worden door het Duurzaam Energiefonds. Door middel van de inzet van financiële middelen, is het doel van het fonds om bedrijvigheid of projecten over de drempel van haalbaarheid of financierbaarheid te helpen. Belangrijk is dat het fonds sterk genoeg moet zijn om grote slagen te kunnen maken. GS wil dat er wordt geïnvesteerd in een beperkt aantal grotere en interessante projecten. Deze projecten zullen rendement moeten opleveren.

Bron: Stichting JAS

Nieuwsarchief