Gedeputeerde De Vey Mestdagh: 'Regio's moeten op energiemarkt eigen troeven uitspelen'

05 jul 2013

Regio's moeten op de energiemarkt hun eigen troeven uitspelen. Dat betoogde de Groningse gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh donderdag tegenover de Europese Commissie. De gedeputeerde denkt dat de consument van de toekomst minder afhankelijk wil zijn van energieconcerns en liever investeert in de eigen productie van energie.

De Vey Mestdagh denkt dat de doelstelling om in 2020 een vijfde van de energie duurzaam op te wekken, alleen kan worden gehaald met regionale participatie. Tijdens een zitting van het Comité van de Regio's stelde hij dat Europa energiebesparende en milieuvriendelijke ontwikkeling moet steunen. Hij doelt op warmtepompen, slimme meters, zonnepanelen, maar ook grote windparken.

De gedeputeerde haalde de werkwijze van Energy Valley in het Noorden aan. Die aanpak werd geroemd door de aanwezigen. Ook bekritiseerde hij de werkwijze van lidstaten die de productie van energie opgewekt met fossiele brandstoffen nog steeds subsidiëren. 'Laat de consument kiezen welke energie hij het liefst gebruikt.'

De Vey Mestdagh wil meer en beter samenwerken met grensregio's. Voor het Noorden zou samenwerking met Noord-Duitsland goed zijn, omdat daar veel gebeurt op energiegebied. Innovaties met windparken op zee ziet hij als een kansrijke sector. De gedeputeerde wil zich ook vooral aansluiten bij Europese programma's, omdat daarmee de kans op energiesubsidies het grootst is.

Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief