Gedeputeerde Boumans vraagt om aandacht voor noordelijke energiesector

25 mei 2011

De Groningse gedeputeerde Mark Boumans vraagt woensdag bij de Tweede Kamer aandacht voor het belang van de energiesector voor de Noord-Nederlandse economie. Boumans overhandigt de folder ‘Het Noorden geeft Nederland nieuwe energie’ aan Janneke Snijder-Hazelfhoff, kamerlid voor de VVD en voorzitter van de kammercommissie Infrastructuur en Milieu. Boumans, als vertegenwoordiger van alle noordelijke provincies, roept op om het Noorden een vergelijkbare status te geven als gebieden als de Rotterdamse haven en de regio rondom Eindhoven. 

Het rijk is op dit moment bezig met een nieuwe structuurvisie over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarin worden verschillende gebieden aangewezen die belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van Nederland. Noord-Nederland zit daar niet bij. 

Noord-Nederland biedt veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot het energieknooppunt van Noordwest-Europa. Er is een goede energie-infrastructuur aanwezig en ook veel kennis en bedrijvigheid op dit gebied. De ligging aan zee is gunstig voor de productie van energie. Ook is er in het Noorden veel ruimte aanwezig voor duurzame energieopwekking. Daarmee kan het Noorden de ideale proeftuin worden voor de opwekking van nieuwe vormen van energie, zoals windenergie, energie uit water (Afsluitdijk) en groen gas. In Noord-Nederland houden zo’n 400 bedrijven, kennisinstellingen (Energy Academy) en overheden zich bezig met energie. 

Bron: Provincie Groningen

Nieuwsarchief