Gedeputeerde Boumans pleit bij Tweede Kamer voor betere status Noorden

03 jun 2011

Gedeputeerde Mark Bouwmans heeft het belang van de energiesector voor de Noord-Nederlandse economie nogmaals benadrukt bij de Tweede Kamer. Hij deed dat omdat het rijk momenteel bezig is met een nieuwe structuurvisie over de ruimtelijke inrichting van Nederland. In die visie worden verschillende gebieden aangewezen die belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van Nederland en tot dusver zit Noord-Nederland daar niet bij.

Boumans pleitte er voor dat het Noorden een vergelijkbare status krijgt als de Rotterdamse haven en de regio rondom Eindhoven. Noord-Nederland zou veel mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen tot het energieknooppunt van Noordwest-Europa, zo zei de gedeputeerde. Er is een goede energie-infrastructuur aanwezig, net zoals kennis en bedrijvigheid op dat gebied. Volgens Boumand is de ligging aan zee gunstig voor de productie van energie en dat strookt met de noordelijke aandacht voor duurzame energieopwekking.

Het Noorden is daardoor een ideale proeftuin nieuwe vormen van energieopwekking zoals windenergie, groen gas en energie uit water.

Nieuwsarchief