Gasunie wil gas maken van elektriciteit

11 okt 2013

Gasunie wil overtollige elektriciteit van windmolens en zonnepanelen gebruiken om methaan van te maken. Dit methaan lijkt op aardgas en kan na opslag op een dalmoment gebruikt worden om nieuwe stroom op te wekken.

Door middel van elektrolyse is het mogelijk om van elektriciteit gas te maken. Water moet dan ontleed worden in zuurstof en waterstof. Door waterstof te mengen met kooldioxide (CO2) ontstaat methaan en dat heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Met dat gas kan weer stroom worden opgewekt in gasgestookte centrales. Volgens Gasunie kan de methode voor een duurzame energiecirkel zorgen. Dit meldde het bedrijf donderdag op een congres in Leeuwarden.

Het voordeel van gas is dat het makkelijker is op te slaan en dat de transportkosten lager liggen. In Nederland ligt een groot gasdistributienetwerk. Met de methode wordt ook de uitstoot van CO2 teruggedrongen. Het idee is om de nieuwe 'power-to-gas-centrales' dan ook te bouwen op industrieterreinen vlakbij zee. De Eemshaven zou volgens Gasunie een geschikte locatie kunnen zijn.

Er is veel belangstelling voor de methode, onder andere uit Duitsland, waar al veel meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie. De overschotten zijn daar ook veel groter. Autofabrikant Audi zou zich zelfs achter het plan scharen.

Tijdens een congres van Ekwadraat, een Leeuwarder adviesbureau voor duurzame energie, deed Gasunie deze uitspraken. De Leeuwarder wethouder Isabelle Diks en gedeputeerde Hans Konst onderschreven de duurzaamheidambities van de overheden tijdens het congres.

Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief