Gasunie sluit supercontract met Russen in bijzijn Balkenende en Poetin

07 nov 2007

Gasunie heeft gistermiddag een contract ondertekend met het Russische bedrijf Gazprom dat van grote strategische betekenis is. Gasunie neemt een aandeel in een nieuwe gasleiding; in ruil krijgen de Russen een aandeel in een Nederlandse pijpleiding naar Engeland. De Groningse delegatie werd zelfs uitvoerig ontvangen door president Poetin.

De Russische gasmaatschappij Gazprom en het Nederlandse gasinfrastructuurbedrijf Gasunie hebben een overeenkomst getekend gericht op wederzijdse deelneming in de Nord Stream pijpleiding door de Baltische Zee en in de BBL, die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het vervoer van gas voor Gazprom in het Gasunie-netwerk.

De ondertekening, door Alexei Miller, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom, en Marcel Kramer, voorzitter van de Raad van bestuur van Gasunie, vond plaats in het Kremlin, in het bijzijn van de Russische President Poetin en premier Balkenende. In de overeenkomst is vastgelegd dat Gasunie een aandeel van 9 procent verwerft in het kapitaal van Nord Stream AG. Gazprom behoudt 51 procent van de aandelen. De Duitse partners E.ON Ruhrgas en Wintershall dragen elk een aandeel van 4,5 procent over aan Gasunie en behouden een aandeel van elk 20 procent.

Daarnaast is overeengekomen dat Gazprom het recht heeft op aankoop van 9 procent van de aandelen in BBL Company, in welk geval Gasunie’s aandeel uitkomt op 51 procent. De andere BBL-partners, E.ON Ruhrgas en het Belgische Fluxys, behouden elk 20 procent van de aandelen.

Nieuwsarchief