Gasunie neemt Noord-Duits gastransportnetwerk over

23 nov 2007

Gasunie heeft de onderhandelingen voor de aankoop van de gastransporttak van het Noord-Duitse BEB Erdgas und Erdöl GmbH succesvol afgerond. Deze transporttak was tot op heden gezamenlijk eigendom van Shell Verwatungsgesellschaft für Erdgasbeteiligungen en ExxonMobil Central Europe Holding. Het gastransportnetwerk van BEB grenst aan dat van Gasunie en strekt zich uit tot aan Berlijn. Ook het ExxonMobil-netwerk EMGTG maakt onderdeel uit van de overeenkomst.

Het netwerk, met een totale lengte van ruim 3500 kilometer, heeft aansluitingen met diverse belangrijke brongebieden voor aardgas, zoals het aanlandingspunt van Noors gas in Duitsland. Hierdoor wordt de positie van Gasunie als eigenaar en beheerder van een belangrijk gasknooppunt in Europa versterkt.

De transporttak van BEB heeft circa honderdvijftig medewerkers en transporteert jaarlijks ongeveer dertig miljard kubieke meter aardgas. De netwerken van Gasunie en BEB zijn met elkaar verbonden en de activiteiten van beide bedrijven hebben veel gemeen. Gasunie zal de bedrijfsvoering en bestaande transportovereenkomsten van BEB voortzetten. De opslagactiviteiten en exploratie en productie van BEB vallen niet onder de overname. De overname moet nog formeel worden goedgekeurd door de relevante Duitse mededingingsautoriteiten

Nieuwsarchief