Gasunie investeert fors in ‘’verzwaring’’ gasleidingnet in Nederland

03 sep 2007

Gasunie in Groningen gaat de capaciteit van het aardgasleidingnet door Nederland aanzienlijk vergroten. Daarmee is een investering van 1,1 miljard euro gemoeid, de komende jaren. Deze “verzwaring’ van het gastransportnet is noodzakelijk omdat Nederland steeds meer de functie vervult van aan- en doorvoerhaven van buitenlands aardgas en daarmee tot “gasrotonde voor west-Europa” wil uitgroeien, zo bevestigde een woordvoerder van Gasunie vrijdag.

Momenteel wordt er druk gewerkt aan de voorbereidingen van de uitbreiding van de capaciteit van het leidingnet. Wanneer onder meer de milieu-effectrapportages zijn afgerond, en alle benodigde vergunningen zijn verstrekt, kunnen de werkzaamheden over naar verwachting twee jaar beginnen.

Nederland heeft al enige tijd het streven om uit te groeien tot ‘gasrotonde’. Daarbij zal aardgas afkomstig uit Noorwegen en Rusland, dat aankomt in Groningen en Noord-Holland, worden doorgevoerd naar andere Europese landen. Dankzij deze doorvoerfunctie hoopt Nederland ook in de toekomst, wanneer de voorraad Nederlands aardgas verder afneemt, een belangrijke rol te kunnen spelen in de Nederlandse en Europese gasvoorziening. Gasunie levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, aldus de woordvoerder.

De werkzaamheden voor de versterking van het gasleidingnet beginnen over twee jaar in het Noorden, van het Groningse Oude Statenzijl tot het Overijsselse Ommen. Vervolgens staan werkzaamheden aan het leidingnet gepland in onder meer Brabant en Zeeland. De werkzaamheden moeten in 2010 zijn

Nieuwsarchief