Gasunie en Kema gaan elektriciteit omzetten in gas

26 apr 2013

Gasunie en Kema behoren tot in totaal elf Europese bedrijven die een opmerkelijk initiatief hebben genomen om tijdelijk overtollige elektriciteit om te zetten in gas. Dat meldt KEMA vrijdag. Het project luistert naar de naam: North Sea Power to Gas Platform.

De elf Europese bedrijven hebben de krachten gebundeld in het nieuw opgerichte North Sea Power to Gas Platform voor de verdere ontwikkeling van het concept, Power-to-Gas (P2G): de omzetting van elektriciteit in gas. P2G zal volgens hen een steeds belangrijkere rol spelen in ons toekomstige energiesysteem omdat het tijdelijke overschotten aan elektriciteit uit duurzame energiebronnen benut door deze om te zetten in verschillende soorten gassen voor eindgebruikers.

Aangezien deze gassen gebruikt kunnen worden voor diverse doeleinden zoals verwarming van gebouwen, transport en waterstof voor de chemische industrie, is de potentiële waarde van P2G aanzienlijk.

"De oprichting van het North Sea Power to Gas Platform is een belangrijke stap in de overgang naar een duurzaam energiesysteem", aldus Lukas Grond, P2G-specialist van DNV KEMA en secretaris van het Platform. "Het verheugt me dat deze groep bekende bedrijven de krachten heeft gebundeld om deze technologie verder naar de mondiale energiemarkt te brengen."

Het Platform is een initiatief van energiekennisbedrijf DNV KEMA en omvat Fluxys België en Hydrogenics (België); Energinet.dk en Maersk Oil (Denemarken); Alliander, Gasunie en TenneT (Nederland); ITM Power en National Grid (Verenigd Koninkrijk); en Open Grid Europe (Duitsland).

Nieuwsarchief