Gasleiding Lauwersoog niet sterk genoeg

08 dec 2008

Een deel van de gasleiding die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) in de Lauwersmeerdijk heeft aangelegd, is niet veilig genoeg. De leiding is twee keer zo groot als toegestaan, en had bovendien twintig procent sterker moeten zijn.

Haven Hunzegat in Zoutkamp en camping- en recreatiebedrijf Lauwersoog zijn naar de Raad van State gestapt. Die behandelt de kwestie begin volgend jaar. De bedrijven maakten eerder al bezwaar tegen de aanleg van de leiding en tegen gaswinning in velden die onder de Waddenzee liggen.

Toen de Raad van State de bezwaren vorig jaar verwierp, werd ervan uitgegaan dat de normen voor buizen in een dijk gehanteerd zouden worden. Die zijn namelijk strenger dan die voor veldbuizen. De partijen zouden de buis hebben zien liggen voordat hij in de dijk werd gebracht, en geconstateerd hebben dat hij te groot was en een te dunne wand had. Uit en brief van de NAM blijkt bovendien dat de leiding volgens lagere veiligheidsnormen is aangelegd, gebaseerd op een stabiliteitsonderzoek uit 1998. Maar dat rapport bevat waarschijnlijk fouten.

Nieuwsarchief