GasTerra gaat achter schermen succesvol in beroep tegen boete NMa

08 jul 2011

GasTerra heeft geen misbruik gemaakt van de machtspositie op de gasmarkt. Dat moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concluderen nadat de toezichthouder een bezwaar van GasTerra tegen een eerder genomen besluit gegrond heeft verklaard. GasTerra had een boete gekregen omdat ze als grootste aanbieder van gas in Nederland misbruik had gemaakt van hun machtspositie. De boete was niet eerder bekend gemaakt, omdat GasTerra meteen tegen dat besluit in bezwaar was gegaan.

Begin dit jaar kwam de NMa tot de conclusie dat GasTerra in de periode van juli 2004 tot juli 2009 de positie misbruikte door jarenlang voorwaarden in contracten met afnemers op te nemen die de ontwikkeling van de concurrentie op de gasmarkt in de weg zaten. De NMa was zelf begonnen met dit onderzoek en er lagen geen klachten van energiebedrijven aan ten grondslag.

Volgens GasTerra is meteen gereageerd op de boete. Daarop werd besloten om het besluit niet eerst te publiceren. De NMa heeft de zaak nogmaals bekeken en moet nu na grondige bestudering concluderen dat er van ongelijke concurrentie geen sprake is. Belangrijkargument was dat het na de liberalisering van de gasmarkt een tijd duurde voordat er reële alternatieven voor de energiebedrijven voorhanden waren. GasTerra kon er volgens eigen zegge niks aan doen dat de markt nog niet tot wasdom was gekomen.

GasTerra hoeft de boete niet te betalen. Het is niet duidelijk wat de hoogte van het bedrag was. Dat wordt ook niet bekend gemaakt.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief