GasTerra en Rijksuniversiteit Groningen samen in onderwijs

19 apr 2011

De RUG Discovery is al bijna zes jaar een begrip in het natuurwetenschappelijk- en technisch onderwijs in Nederland. De truck en haar team staan in de startblokken voor een nieuwe periode van minimaal drie jaar en dit samen met GasTerra. Energie wordt de rode draad in de lessen in het rijdende laboratorium annex collegezaal van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

De energievoorziening is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. 'Met de truck laten we toekomstige beslissers zien welke mogelijkheden voor energie-opwekking en besparing er zijn en moedigen we jongeren aan te kiezen voor een exacte opleiding,' aldus de RUG en GasTerra.

Metamorfose
In de zomermaanden ondergaat de huidige truck een metamorfose. Op het dak van de bijna twintig meter lange truck komen zonnepanelen en een uitschuifbare windmolen voor demonstratiedoeleinden. De energie van de zon zal ook daadwerkelijk gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het opladen van de computers in de truck of het opladen van de mobiele telefoons van de bezoekende leerlingen.

Interieur en exterieur ondergaan een verandering, maar toch blijft voor de scholen veel hetzelfde. 'Energie was al een veelgevraagd onderwerp en net als in het verleden blijven we voorlichting geven over studeren aan de faculteit. Ook blijft er ruimte voor bijzondere practica die in een schoolomgeving door gebrek aan instrumenten soms moeilijk kunnen worden uitgevoerd,' zegt Theo Jurriens van het tuckteam.

Nieuwe doelgroep
Voor GasTerra is de scholier een nieuwe doelgroep. 'Toekomstige energiescenario's zijn een zaak van lange adem. Je kunt dan ook niet te vroeg beginnen met educatie hierover,' zegt Hans Overdiep van GasTerra. 'De ervaring van de RUG met de Discovery-truck past hier prima bij. Zij weten als geen ander hoe deze onderwerpen bij de scholier te brengen. En waar nodig wordt ook nieuw lesmateriaal over dit thema ontwikkeld.'

Ook ziet GasTerra de truck als een opmaat naar de Energy Academy. Overdiep: 'Het Noorden is dé energie hotspot van Nederland. Versterking van onderwijs en onderzoek op energie is goed voor de internationale concurrentiepositie van Nederland'.

Bezuinigingen
De faculteit is blij met de samenwerking met GasTerra. Mede door de overheidsbezuinigingen dreigde de Discovery-truck in zwaar weer te raken. Dankzij de financiële inbreng van GasTerra kan de truck nog minimaal drie jaar blijven rijden.

'Dat is goed nieuws, de truck is een waardevolle schakel in het kiezen van een studie,' vindt onderwijsdecaan Peter van Haastert van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. 'Eerst bezoekt de Discovery leerlingen op school; daarna komen leerlingen op bezoek bij Science LinX, het interactieve science center van de faculteit. Zo onderhouden we intensief contact met leerlingen. De faculteit legt zijn rode loper uit'.

Nieuwsarchief