GasTerra lanceert nieuw product: stukjes gasopslag

16 mrt 2011

Gashandelsbedrijf GasTerra heeft een nieuw product gelanceerd. Het gaat om zogenoemde ‘Standard Bundled Units’ (SBU’s). Deze bieden marktpartijen de mogelijkheid in totaal 1,95 miljard kubieke meter door GasTerra beschikbaar gestelde opslagruimte voor aardgas te contracteren. De gas- en elektriciteitsbeurs APX-ENDEX zal als onafhankelijke partij deze 'storage service' namens GasTerra aan de markt aanbieden.

Eén SBU bevat een volume van 1440 kWh (= circa 150 m3 gas) met een productiecapaciteit oplopend van 0,6 naar 1,0 kWh/h (maximum vanaf 864 kWh volume). De injectiecapaciteit van één SBU is 0,3333 kWh/h. De beschikbare opslagruimte van 1,95 miljard kubieke meter aardgas staat dus gelijk aan ruim 13 miljoen SBU's. De leveringsplaats is de Nederlandse handelsplaats TTF. De injectie van het gas kan op 1 april 2011 van start gaan. De contractperiode eindigt op 31 maart 2012.

Het is de bedoeling dat dankzij het nieuwe product relatief kleine spelers op de gasmarkt over meer flexibiliteit kunnen beschikken, waardoor ze beter kunnen inspelen op prijsschommelingen.

Alle marktpartijen die geïnteresseerd zijn in de storage service kunnen deelnemen aan een tweetal veilingen. De eerste veiling vindt plaats op 28 maart en de tweede veiling eind april 2011. In de eerste veiling wordt de helft van het totale aantal SBU's geveild. In de veiling van eind april volgt de tweede helft, aangevuld met eventueel niet verkochte SBU's uit de eerste veiling.

Bron: GasTerra

Nieuwsarchief