Gas Transport Services transporteert bijna 1 miljard MWh aardgas in 2011

17 jan 2012

In 2011 is in Nederland 996 miljoen MWh (102 miljard m3) aardgas getransporteerd door het landelijk hoofdgastransportnet in Nederland. Bovendien stroomde het gas door de leidingen zonder grote onderbrekingen en kwaliteitsverstoringen. Dat blijkt uit recente jaarcijfers van Gas Transport Services, dochterbedrijf van Gasunie en beheerder van het Nederlandse hoge druk-transportnet.

Het meeste gas in één dag werd getransporteerd op maandag 31 januari 2011, maar liefst 4,6 miljoen MWh (468 miljoen m3). Omdat de temperaturen het afgelopen jaar relatief hoger waren, is dit over het hele jaar gezien lager dan in 2010 dat een recordjaar was. Toen werd meer dan 1 miljard (1084 miljoen) MWh (111 miljard m3) aardgas getransporteerd.

2011 had ook een primeur voor de Nederlandse gasmarkt toen begin april een nieuw balanceringsregime in werking trad. Met dit nieuwe regime is een belangrijke stap gezet om de handel in gas op de vrije markt te bevorderen  en is de nummer één positie van de Nederlandse virtuele gashandelsplaats (hubs), de TTF, op het Europese continent verder versterkt. Volgens de ICIS Heren Tradability Index, die de verhandelbaarheid van de diverse op hubs aangeboden gasproducten meet, heeft het nieuwe balanceringsregime bijgedragen aan de groei van de TTF.

Paul van Gelder, CEO Gasunie: ‘De transportcijfers laten zien dat we in Nederland ongeveer tien keer meer gas transporteren dan bijvoorbeeld elektriciteit. Het bevestigt de belangrijke rol die gas speelt in onze toekomstige energiemix. Gas is namelijk de ideale, stabiele partner voor duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Bovendien neemt ook het volume aan groen gas toe.’

De gasinfrastructuur van Gasunie is in Nederland flink uitgebreid in 2011. De uitbreidingen zijn cruciaal voor het borgen van de leveringszekerheid en om een bijdrage te kunnen leveren aan de uitvoering van het gasrotondebeleid van de overheid. Zo werd het afgelopen jaar in september de eerste Nederlandse vloeibaar aardgas (LNG) terminal Gate officieel geopend op de Maasvlakte en is een groot deel van de Noord-Zuid Route in gebruik genomen. Met de Noord-Zuid Route wordt het landelijke gasnet van meer dan 12.000 kilometer uitgebreid met ruim 500 kilometer aardgastransportleidingen. Dit is nodig om ook in de toekomst aan de stijgende vraag naar aardgas te kunnen blijven voldoen.

Bron: Gasunie/Gas Transport Services

Nieuwsarchief