Frisian Solar Challenge verwelkomt nieuwe sponsor

14 jun 2010

De Frisian Solar Challenge, de zonnebootrace die jaarlijks in juli in Friesland wordt gehouden, heeft een nieuwe hoofdsponsor. Voorzitter Siem Jansen ( tevens directeur van de NOM) heeft bekend gemaakt dat met het binnehalen van Dong Energy het de organisatie is gelukt de geldzorgen v op te lossen.

Het doorgaan van de tocht was een tijdje onzeker, omdat er niet genoeg sponsorgeld binnen was. Meedoen aan de race kostte twee jaar geleden nog 700.000 euro, nu is dat bedrag gestegen tot 950.000 euro. Met de komst van een nieuwe hoofdsponsor, die zich voor drie edities heeft verbonden aan het evenement, is de organisatie voorlopig uit de geldzorgen, zegt Jansen. De nieuwe hoofdsponsor is het Deense energiebedrijf Dong Energy. Het bedrijf levert gas en stroom aan anderhalf miljoen klanten, van wie 150.000 uit Nederland. Ook voorziet het bedrijf energie aan Friese gemeenten en de provincie Fryslân.

In 2008 verschenen 39 zonneboten aan de start. Dit jaar hebben 45 teams zich ingeschreven voor de race die in drie verschillende klassen van start gaan. Jansen verwacht dat die ook allemaal van start gaan. Er komen zeker vier teams uit Brazilië en België, drie uit Polen, één uit Duitsland en de Verenigde Staten en de rest komt uit Nederland. In de topklasse doen tien boten mee. Via een track en trace-systeem is de wedstrijd rechtstreeks via internet te volgen.

De Frisian Solar Challenge start op 4 juli in Leeuwarden en duurt een week.

Bron: Friesch Dagblad

Nieuwsarchief