Friese zonneboot gaat naar de Solar Grand Prix in Monaco

18 sep 2013

De Friese zonneboot Furia III gaat in 2014 naar de eerste editie plaats van de Solar Grand Prix in Monaco. Het Private Energy Solar Boat Team gaat op uitnodiging van de Monaco Yacht Club en de Nederlandse jachtarchitect Vripack uit Sneek meeracen in de grandprix. Het evenement zal veel vragen van zowel de boot als het team en daarom is begin deze maand een afvaardiging van het team afgereisd naar Monaco om de situatie in ogenschouw te nemen en te testvaren.

Tijdens de race wordt de Furia III ingezet. Deze zonneboot is een doorontwikkeling van zijn voorgangers. Na eindeloos testen, aanpassen en opnieuw testen, zijn we met deze boot in staat om snelheden boven de 40km/h te realiseren. Voor een belangrijk deel is dat toe te schrijven aan de draagvleugelconstructie waarover de boot beschikt. Deze constructie, de lichte epoxy materialen, gevoelige zonnecellen en de precisie-meetapparatuur maakt het transport van de boot tot een complex geheel. Om die reden is het transport overgelaten aan het in nautische transporten gespecialiseerde bedrijf Van de Wetering uit Loosdrecht.

De Solar Grand Prix wordt gehouden voor de kust van Monaco op de Middellandse Zee. Tijdens het testvaren is dan ook vooral gekeken naar de zeewaardigheid van de Furia III en de bruikbaarheid van de draagvleugelconstructie op open zee. Daarnaast is gekeken naar het effect van het zoute zeewater op het rendement van de zonnecellen. De resultaten zijn positief: uit analyse van de verzamelde meetgegevens blijkt dat de Furia III zich heel goed houdt in deze omstandigheden.

Het Private Energy Solar Boat Team neemt veelvuldig deel aan evenementen. In 2013 waren dat tot dusver het Grachtenfestijn in Groningen, het IJsselfestival in Zutphen, de Reuzedei in Akkrum, de Sail-In in Leiden en het Nationaal Regenboog Evenement in Nieuwkoop. Voor 2014 staan in ieder geval de DONG Energy Solar Challenge en de wedstrijd in Monaco op het programma.

Nieuwsarchief