Friese primeur met zelfvoorzienende drijvende vakantiebungalow

17 mei 2010

Fryslân krijgt voor Nederland de primeur van een drijvende, geheel duurzame, zelfvoorzienende vakantiewoning. De drijvende bungalow heeft een eigen drinkwatervoorziening, wekt energie op en zuivert het afvalwater.

Vrijdag heeft de gedeputeerde van Fryslân Jannewietske de Vries bij ABC Arkenbouw op Urk het officiële startsein gegeven voor de ‘kiellegging’ van deze eerste zelfvoorzienende drijvende vakantiebungalow. De vakantiewoning is een project van het innovatie- en experimentenprogramma ‘Fryslân Fernijt’ van de provincie Fryslân. De proefwoning is eind juli klaar en komt met de start van de Sneekweek op 6 augustus voor de vakantiepraktijktest’ in de Houkesloot aan de Pampuskade in Sneek te liggen.

De drijvende duurzame vakantiewoning wordt ontwikkeld door 11 merendeels Friese mkb-bedrijven samen met het Kenniscentrum jachtbouw, Hotspot duurzaamheid, van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. De initiatiefnemers verwachten dat er in Fryslân in eerste instantie behoefte is aan rond de 250 drijvende vakantiewoningen.

Bron: Provincie Fryslân

Nieuwsarchief