Fonds hoopt op investering provincies in BARD-windpark

14 mrt 2011

Beleggingsfonds Meewind verwacht dat de Nederlandse provincies en gemeenten gaan investeren in het BARD-windmolenpark bij Schiermonnikoog. Het fonds hoopt in totaal een bedrag van 150 miljoen euro bij elkaar te krijgen voor de realisatie van het park. Meewind heeft daarover een akkoord bereikt met Typhoon Offschore dat de financiering van het park regelt. Meewind-directeur Smelik hoopt dat iedere provincie ongeveer tien tot twintig miljoen euro aan aandelen wil kopen. Dat bedrag zou moeten komen uit het geld dat de provincies vorig jaar verdienden met de verkoop van energiebedrijven.

Het BARD-windmolenpark boven Schiermonnikoog kost in totaal ongeveer 2,4 miljard euro. De financiering bestaat uit de helft uit bankleningen. De Huisvuil Centrale, een energie- en afvalbedrijf uit Alkmaar dat in bezit is van 52 gemeenten, heeft nu een belang van vijftien procent aan aandelen in het park genomen. De derde financiële laag zal bestaan uit achtergestelde leningen.

Als de financiering snel rond is, zou de aanleg van het park volgend jaar kunnen beginnen. De provincies Groningen en Drenthe staan in eerste instantie positief tegenover het project, maar wachten af tot er meer informatie beschikbaar is.

Bron: Dagblad van het Noorden.

Nieuwsarchief