Floriade 2022 niet in Groningen

24 sep 2012

Groningen feliciteert Almere met de toewijzing van de Floriade 2022. De Nederlandse Tuinbouwraad heeft vanmiddag bekendgemaakt het bid van Almere te verkiezen boven dat van Amsterdam, de regio Boskoop en Groningen. ‘Heel erg jammer,’ vindt wethouder Frank de Vries. ‘We hadden en hebben een geweldig plan, dat het waard was om uit te voeren. Maar we wisten natuurlijk ook dat er maar één inzending kon winnen.’

De jury was zeer positief over de duidelijke verbinding tussen de Noordelijke topsectoren water, energie, voedsel en gezondheid. Ook sprak de jury waardering uit voor de betaalbaarheid en de bereikbaarheid in het Noordelijke Floriadeplan. Toch vond de selectiecommissie dat Almere het meest solide totaalbeeld heeft gepresenteerd.

De definitieve keuze van de NTR bleef tot het laatst toe spannend. “Ik had er een heel goed gevoel over,” zegt Frank de Vries. “Ons plan week duidelijk af van de andere drie. Bijvoorbeeld door vooral de inbreng van jongeren uit de Groningen Talent Group in zowel het bidbook als bij de presentatie aan de selectiecommissie. Maar ook omdat we de Floriade niet op één statische plek wilden situeren, maar in de hele stad en het hele Noorden. De NTR had van tevoren duidelijk aangegeven een concept te willen dat vernieuwend en verjongend was. Het is erg jammer dat ze het nu kennelijk toch niet aandurven om daar ook echt voor te kiezen.”

Hoewel de Floriade dus niet naar het Noorden komt, gaat de gezamenlijke inzet van Noordelijke overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zeker niet verloren. De verbindingen die tussen de topsectoren op het gebied van water, energie, voedsel en gezondheid tot stand zijn gebracht, zijn te belangrijk om los te laten.
Verschillende partners als Energy Valley, Healthy Ageing, VNO-NCW/ MKB-Noord en  LTO Noord hebben inmiddels aangegeven dat ze zich ook zonder Floriade in willen zetten voor het vergroten en uitdragen van die gezamenlijke noordelijke kracht.

Volgens Frank de Vries blijft de gezamenlijke blik op de horizon dan ook bestaan: “De verbindingen die zijn gelegd en de enorme denkkracht en de creativiteit die we hebben gezien in het afgelopen jaar, geven energie om door te gaan met het verhaal van het Noorden. We zullen naar andere vormen moeten zoeken, maar we hebben duidelijk gezien dat dit gezamenlijke verhaal het waard is om verteld te worden. Dat is winst en daar gaan we mee door!”

Bron: Gemeente Groningen

Nieuwsarchief