FC Groningen en Essent zetten nieuwe stap naar duurzame Euroborg

28 feb 2013

FC Groningen heeft samen met hoofdsponsor Essent twee oplaadpunten voor elektrische auto’s in de parkeergarage FC Groningen heeft samen met hoofdsponsor Essent twee oplaadpunten voor elektrische auto’s in de parkeergarage van Euroborg in gebruik genomen. Dit brengt de voetbalclub weer een stapje dichter bij haar ambitie om het stadioncomplex te verduurzamen.

Robbert Klaver, commercieel directeur van FC Groningen, is enthousiast: “Duurzame mobiliteit is een belangrijk speerpunt in de vergroening van Euroborg. In eerste instantie zijn we gestart met groen gas. Hierop rijden inmiddels 22 clubauto’s, waarvan het grootste deel de busjes voor de jeugdopleiding betreffen. Op een gegeven moment hebben we onze richtlijn, dat al onze auto’s een A-label moeten hebben of op groen gas moeten rijden, aangevuld met elektrische auto’s. Met de laadpunten van Essent kunnen we daadwerkelijk met elektrische auto’s gaan rijden.”  

Goede plekken

Bij de plaatsing van de twee laadpunten, die makkelijk uit te breiden zijn naar vier aansluitingen, is ook rekening gehouden met andere bezoekers van  Euroborg. Klaver: “Iedereen die met een elektrische auto naar het stadion komt, kan gebruikmaken van de laadpunten. Ze hangen op logistiek goede plekken in de parkeergarage, direct bij de entree naar het hoofdgebouw. De kosten voor de stroom, die door Essent is opgewekt met Nederlandse windmolens, neemt FC Groningen voor haar rekening. Het publiek dat hier met een elektrische auto komt, kan het vervoermiddel dus gratis opladen.”  

Naast de overstap op duurzaam elektrisch vervoer, nemen FC Groningen en Essent ook andere stappen om de voetbalclub duurzaam te maken. Zo gaat het licht en de veldverwarming bij de club op tijd uit. Ook zijn energiecontracten van FC Groningen omgezet naar groen gas en Nederlandse windstroom.

Energieneutraal

FC Groningen heeft als doel in 2020 volledig energieneutraal te zijn. “Daarom voeren we op dit moment  een verlichtingsplan door. Het houdt in dat we de lampen in het stadion vervangen door LED-verlichting”, aldus Peter-Paul Schouwenberg, projectmanager bij Essent. “Verder werken we samen met de Energy Valley Topclub om het veld zo veel mogelijk met warmte- en koudeopslag in plaats van aardgas te verwarmen. Op korte termijn is de planning  ook aan de slag te gaan met zonnepanelen, zodat FC Groningen zelf stroom kan opwekken. Kortom, allemaal stappen om te komen tot een echte Groene Kathedraal in het Noorden.”

Nieuwsarchief