Europese projecten open voor publiek tijdens de Europa Kijkdagen

10 mei 2011

Op 13, 14 en 15 mei zijn tijdens de Europa Kijkdagen in heel Nederland meer dan 100 Europese projecten gratis toegankelijk voor het publiek. Het gaat om projecten die laten zien hoe de EU samenwerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de versterking van de economie. De projecten werken aan duurzaamheid, innovatie en grensoverschrijdende samenwerking. Belangstellenden kunnen ‘om de hoek’ projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed.

Bijvoorbeeld in Oentsjerk waar men van gras papier maakt of in Buinen waar 's werelds grootste radiotelescoop te bewonderen is. Of 'vliegend' op de fiets boven Assen bij het Hanze Institute for Technology en zelf de toepassingen van sensortechnologie ervaren. Stap aan boord van een elektrische boot in Drachten, Sneek of in Earnewâld en geniet van de rust en het landschap. In Groningen zijn 'slimme' wasmachines en koelkasten te zien die weten wanneer de stroom goedkoop is. Hoe de kwaliteit van ons drinkwater gemeten en bewaakt wordt, is te zien in Glimmen.  
Dit is slechts een greep uit de meer dan 100 projecten in heel Nederland. Veel projecten zijn exclusief open tijdens de Europa Kijkdagen, slechts enkele zijn vaker open voor het publiek. De deelnemende projecten zijn te herkennen aan de Europese vlag die buiten hangt. Veel projecten hebben een speciaal programma georganiseerd, en soms is vooraf aanmelden nodig. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de projecten: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen.

De deelnemende projecten hebben allemaal een subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling, één van de Europese Structuurfondsen. Voor de gehele EU is in de periode 2007-2013 een bedrag van € 347 miljard beschikbaar via de Europese structuurfondsen. In Nederland wordt dit geld ingezet op innovatie, de versterking van de regionale economie en grensoverschrijdende samenwerking. Voor meer informatie over de Europese Structuurfondsen: www.rijksoverheid.nl/structuurfondsen.

Nieuwsarchief