Eurocommissaris Hahn bezoekt Noord-Nederland

18 jul 2012

Op donderdag 19 juli 2012 brengt eurocommissaris Johannes Hahn een bezoek aan Noord-Nederland. Hahn heeft regionaal beleid in portefeuille. Naast een ontmoeting met het Dagelijks Bestuur van het SNN zal Hahn verschillende projecten bezoeken, die met de hulp van Europese structuurfondsen gerealiseerd zijn. Er wordt een bezoek gebracht aan ASTRON, het UMCG, de Green Gas Hub op het Suikerunieterrein en er is een presentatie van Wetsus. Het programma eindigt in Earnewâld met een netwerkbijeenkomst met noordelijke gasten. Een gezelschap van noordelijke bestuurders vergezelt Hahn tijdens het programma.   

Eurocommissaris Hahn heeft interesse voor de Energy Valley regio omdat Noord-Nederland een leidende rol heeft op het gebied van conventionele, duurzaam energie- en de ontwikkeling van energiekennis in Europa. Dit wordt vormgegeven door de concentratie van gasindustrie en een groeiende positie in de elektriciteitsproductie. De energiesector is in het Noorden met ruim 400 bedrijven, 30.000 directe banen en een toegevoegde waarde van rond de € 1,5 miljard sterk vertegenwoordigd.

De impact over de grens met de Duitse buurstaat is merkbaar, en wordt onderstreept door de aanwezigheid van staatsecretaris Liersch Economische Zaken van de Duitse deelstaat Niedersachsen. Energy Valley trekt nauw samen op met andere Europese partners, waaronder Duitse om Europese energie-uitdagingen (als het bevorderen van een duurzame energievoorziening, het betrekken van burgers, jongeren en studenten bij de groei van de energieontwikkelingen  en een groeiende vraag naar arbeidskrachten in de sector in de EAE en EC ) het hoofd te bieden.

Energy Valley maakt de komende jaren een stap naar grensoverschrijdend  Europees cluster en levert hiermede een sterke bijdrage aan de economische structuurversterking van de regio en over de grens. Europese fondsen als EFRO/INTERREG, waar Eurocommissaris Hahn verantwoordelijk voor is, hebben hierin een belangrijke rol gespeeld, maar zijn in de toekomst nog steeds van belang. 

Nieuwsarchief