Essent Trading en Stramproy tekenen biocoal-overeenkomst

27 aug 2009

Essent Energy Trading B.V. en Stramproy Green Coal B.V. hebben gisteren een meerjarig contract ondertekend waaronder Stramproy jaarlijks 90.000 ton biocoal zal gaan leveren. De biocoal, die tussen begin 2009 en begin 2010 wordt geleverd, zal in een ultramoderne fabriek in Steenwijk worden geproduceerd.

De installatie in Steenwijk, die momenteel verbouwd wordt, is de eerste ter wereld in zijn soort die biocoal op commerciële basis gaat fabriceren. De centrales van Essent zijn de eerste die een aanmerkelijk volume biocoal zullen meeverbranden. Dit ondersteunt de inspanningen van Essent het percentage van meeverbranding in haar centrales, dat al hoger ligt dan in de rest van de branche, nog verder te vergroten.

"Deze overeenkomst is een mijlpaal. Het is voor het eerst dat twee bedrijven een overeenkomst hebben gesloten die zo belangrijk en vooruitstrevend is op het gebied van biocoal", zegt Remco Frenken, Senior Vice President Global Commodities bij Essent Trading. "Daarnaast is het een herbevestiging dat Nederland in het algemeen - en Essent's Amercentrale in het bijzonder - zich in de voorhoede bevindt van stroomproductie door gebruik te maken van biomassa", voegt hij eraan toe.

"Deze overeenkomst biedt Stramproy de mogelijkheid een standaard te ontwikkelen op het gebied van biocoal en dat legt de basis voor onze toekomstige groei", zegt IJsbrand Galema, lid van de Raad van Bestuur van Stramproy.

Binnen het kader van de overeenkomst zullen beide partijen uitgebreid onderzoek doen en productietests uitvoeren om de optimale werkwijze voor de productie van biocoal en het effect ervan op de gehele keten vast te stellen.

 

Bron: Essent

Nieuwsarchief