Energy Valley: 'Noorden heeft belangrijke rol in Nationaal Energieakkoord'

26 apr 2013

Noord-Nederland zou een proeftuin voor Nederland moeten worden voor nieuwe technologie en regelgeving op het gebied van energie. Dat vindt de stichting Energy Valley, die dit stelt in een brief aan onderhandelaars die momenteel werken aan een 'Nationaal Energieakkoord'.Volgens het Dagblad van het Noorden, dat dit meldt op vrijdag 26 april, zou Noord-Nederland en Noord-Holland – samen het gebied van Energy Valley – de ideale regio in Nederland kunnen zijn om nieuwe technieken op het gebied van energie en duurzaamheid te ontwikkelen en marktrijp te maken.

De brief is gestuurd aan onderhandelaars die, onder auspiciën en op initiatief van de Sociaal Economische Raad (SER), werken aan een Nationaal Energieakkoord. Volgens de SER is het hoog tijd dat er in Nederland een consistent energiebeleid komt, dat kan bogen op breed maatschappelijk en politiek draagvlak en dat diverse kabinetten kan overleven. In het nationaal energieakkoord moeten afspraken komen over energiebesparing, schone energietechnologie, klimaatbeleid en de groei van 'groene' economie. In juni zou het akkoord klaar moeten zijn.

Volgens Energy Valley kan Noord-Nederland veel betekenen in het energieakkoord. Zo zouden er 'acceleration labs' kunnen worden opgericht om nieuwe technologieën marktrijp te maken. Maar het Noorden zou ook belangrijk zijn bij de verdere ontwikkeling van offshore wind. In de Noordelijke zeehavens levert de aanleg en het onderhoud van windturbines op zee veel werkgelegenheid op, en het maatschappelijk draagvlak voor windmolens op zee is groter dan op land.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief