Energy Delta Institute verzamelt energieonderzoek in online database

12 mei 2010

De internationale business school Energy Delta Institute brengt op haar website een onderzoeksdatabase, waarin recent onderzoek over energiegerelateerde onderwerpen is opgenomen. De database is opgedeeld in twee delen: een puur wetenschappelijk deel en een niet strict wetenschappelijk deel, en is sinds deze week online.

Het meeste onderzoek in de database heeft in elk geval een relatie met aardgas, net als het Energy Delta Institute. Dit instituut werd in 2003 opgericht door Gasunie, Gasterra, Gazprom en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het wetenschappelijk gedeelte van de database heeft als naam 'Academia' meegekregen. Hierin moet recent wetenschappelijk onderzoek worden geconcentreerd op een gemakkelijk vindbare manier. Kwantitatief valt de inhoud misschien tegen: er staan drie onderzoeken in jonger dan één jaar op een totaal van 25. Kwalitatief vindt de databasegebruiker een samenvatting van het onderzoek, plus contactgegevens om het hele onderzoek te bemachtigen.

De magere getalsmatige inhoud komt, legt beheerder van de database Sanne Bücking uit, doordat veel wetenschappelijk onderzoek "beschermd" wordt, en dus niet zomaar publiek toegankelijk is. Bücking gaat er wel van uit met de tijd steeds meer ingangen te vinden naar onbeschermd onderzoek, om zo de database te laten groeien.

Het niet strict wetenschappelijke deel kent meer recent onderzoek. In dit deel van de database, 'Energy Research Hub' genoemd, bevindt zich een selectie van het onderzoek dat de academische partners van het instituut hebben gedaan: Clingendael International Energie Programme, de Technische Universiteit Delft, het Energy Delta Research Centre, de Russische staatsuniversiteit voor Olie en Gas Gubkin, het Franse energieonderzoekscentrum IFP, het Moskouse instituut voor internationale relaties MGIMO, Oxford International Energy Studies en TNO.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief