Energy Challenges gaan weer los met zestig deelnemende scholen

07 okt 2013

Dit najaar gaat de energiebewustwordingscampagne Energy Challenges voor de derde keer van start. Deden er tijdens het pilotjaar 2011-2012 nog twee Groningse scholen mee en afgelopen seizoen zes in Groningen en Drenthe; dit schooljaar gaan maar liefst zestig scholen in de hele Energy Valley regio de uitdaging aan om zoveel mogelijk energie te besparen.

Doel van de Energy Challenges is niet alleen de besparing zelf, maar eerder energiebewustzijn creëren bij jongeren op de basisschool, middelbare school en het mbo. Projectleider Harry van Ommen legt het uit: ‘We triggeren leerlingen om slim met energie om te gaan. Zo willen we energiebewustzijn creëren: niet alleen zodat de jongeren zuiniger met energie omgaan maar juist ook zodat ze energie als vakgebied interessant gaan vinden. Het zou schitterend zijn als iemand die nu aan de Challenges meedoet, over tien jaar aan de Energy Academy Europe een belangrijk energieprobleem oplost.’

Opdrachten

De prijs voor de school die het meest bespaart is dus niet eens de meest interessante, hoewel dat natuurlijk wel een onderdeel van de Challenges is. Bij de zestig scholen is de meetapparatuur zo goed als geïnstalleerd en vanaf het stookseizoen gaan leerlingen in groepjes van zes ‘Energizers’ aan de slag om maatregelen te treffen. Daarnaast hebben ze de opdracht om een film te maken, een campagne op te zetten om de hele school te bereiken, ouders te laten participeren en een knallende presentatie te houden. Op die manier zijn niet alleen de deelnemende leerlingen maar eigenlijk de hele school, inclusief docenten, en ouders betrokken. ‘Op elk van de zestig scholen doet een jaargang mee, dus dat is al 1800 leerlingen. Doe je dat keer zes jaargangen per school, waarbij natuurlijk niet iedereen even nauw betrokken is, dan bereik je 6000 tot 7000 leerlingen’, rekent Van Ommen voor.

Dat de organisatie wat grootser van opzet is dan eerdere jaren, spreekt voor zich. ‘Per provincie – Groningen, Drenthe, Fryslân en Noord-Holland -  hebben we een eigen projectteam. Wij als stichting, geïnitieerd door de stichting Energy Valley en de Energy Valley Topclub, bewaken het overzicht. We werken nauw samen met verschillende partners  zoals de NAM, provincie Fryslân en het studenteninitiatief SAMEEN. Zij gaan voor ons op zoek naar werkstudenten die de Challenges in goede banen gaan leiden’, aldus Van Ommen.

Landelijke ambities

Het belooft een spannend jaar te worden met zoveel deelnemende scholen. Van Ommen spreekt al de ambitie uit om landelijk en daarna Europees te gaan met de Energy Challenges, maar eerst moet de Energy Valley regio goed lopen. De planning? ‘Half november is de kick-off, in december gaan de scholieren aan de slag tot 1 juni en daarna volgt de prijsuitreiking’, aldus de enthousiaste projectleider.

Meedoen

Niet alleen scholen maar ook bedrijven kunnen meedoen met de Energy Challenges. Bijvoorbeeld door technische specialisten, projectondersteuners of stagiaires mee te laten werken of faciliteiten te leveren. Daar tegenover staat onder andere promotie, toegang tot de onderwijswereld en inzicht in de markt van energie- en klimaatmonitoring. Informatie staat op www.energychallenges.nl.

Informatie over de Energy Valley Topclub vindt u op de website.

Nieuwsarchief