Energize 2013: festival voor duurzame kunst, lifestyle, design en food

28 okt 2013

Het lustrumjaar van de Hanzehogeschool Groningen wordt van donderdag 14 tot en met zondag 17 november feestelijk afgesloten met duurzaamheidsfestival Energize. Hét festival waar kunst, lifestyle, design en food samen komen met energie en duurzaamheid. Een groot gedeelte van de binnenstad van Groningen (het Ebbingekwartier), beide locaties van Minerva (Praediniussingel en het Gedempte Zuiderdiep) en de Academie van Bouwkunst (Zuiderkuipen) wordt omgebouwd tot een duurzame omgeving. In het Ebbingekwartier verrijst de zelfvoorzienende stad XYZ-City.
 
Duurzaamheid is zowel voor de Hanzehogeschool als voor de gemeente en provincie Groningen een belangrijk onderwerp. Dit festival sluit bij dat gedachtegoed aan door zich te richten op duurzaamheid vanuit de invalshoek kunst, lifestyle, design en food. Niet alleen de technische opleidingen houden zich bezig met duurzame innovaties, ook op Academie Minerva worden ideeën ontwikkeld die bij kunnen dragen aan een duurzame levensstijl.
 
Programma
Studenten van Academie Minerva verzorgen onder begeleiding vanTheatergroep De Jongens Sustainable Safaris in het stadscentrum en in samenwerking met het Deense kunstenaarscollectief N55 bouwen studenten XYZ-City in het Ebbingekwartier. Ook NP3.tmp houdt hier een tentoonstelling. Tijdens de Energize-expositie tonen de studenten van Academie Minerva hun duurzame kunstconcepten. Het publiek kan stemmen voor een favoriet kunstwerk.

Op vrijdag 15 november spreekt Richard Reynolds tijdens een symposium over Guerilla Gardening en de koppeling tussen kunst en duurzaamheid. Het symposium wordt afgesloten met The People Speak: deelnemers leggen geld in en debatteren over hun duurzame idee. De winnaar gaat er vandoor met de pot geld om het duurzame idee te kunnen realiseren.
Daarnaast zijn er workshops onder bijvoorbeeld de titel ‘Recycling’ en ‘Food for Thought’.
 
Energize wordt op zondag 17 november afgesloten met een Lights & Sound event. Daarbij wordt de Energize GasTerra Award uitgereikt aan het beste duurzame kunstconcept en wordt het eindbedrag van de fundraiser Care4Kenya bekend gemaakt. In het kader van het 215-jarig bestaan van de Hanzehogeschool Groningen hebben studenten, medewerkers, alumni en bedrijven geld ingezameld voor de bouw van een sustainable campus voor beroepsgerichte gezondheidsopleidingen in Mtwapa, Kenia (15 km ten noorden van Mombasa).

Meer info is te vinden op www.energize-festival.nl.

Nieuwsarchief