Energiesector profiteert van subsidieprogramma Duurzaam en Innovatief MKB

19 jun 2013

De Provincie Groningen heeft weer een vijftal bedrijven bekendgemaakt die een subsidie ontvangen in het kader van het programma Duurzaam en Innovatief MKB. Vier van de projecten die hierdoor gesteund worden, hebben een directe link met de energiesector.

Zo krijgt Hanze Wetlands uit Kiel Windeweer 100.000 euro voor de ontwikkeling van een nieuwe oogstmachine om riet te oogsten in natte gebieden. Dankzij deze machine wordt het economisch haalbaar om riet dat niet voor daken geschikt is, als biomassa te gebruiken.

Het in Winschoten gevestigde Veenstra Glazenborg ontvangt 66.000 voor een project met een nieuw soort meetsonde, waarmee het volume en de kwaliteit van gas gemeten kan worden. Met deze nieuwe sonde kan precies de juiste hoeveelheid gas onttrokken worden uit de pijpleiding en doorgestuurd worden naar analyseapparatuur. Daardoor verdwijnt er geen overbodig gas in de atmosfeer.

TD Industry uit Delfzijl  kan rekenen op een bijdrage van 100.000 euro voor de ontwikkeling van een nieuwe mobiele windmolen: de Wind Power Bowl. De windmolen kent een hoog rendement, is gemaakt van recyclebaar materiaal en kan vanwege de kleine lengte (6 tot 9 meter) zonder vergunning worden gebruikt

Het Groninger The Field Work Company heeft een techniek bedacht om de activiteit van vleermuizen nauwkeuriger te meten en ontvangt 60.000 euro om deze verder te ontwikkelen. Via het gebruik van meerdere speciale ultrasone microfoons kunnen vleermuisgeluiden op verschillende hoogten opgevangen worden. Goed inzicht in de vleermuisactiviteit zorgt voor een snellere afhandeling van vergunningen voor de bouw van windparken.

De enige van de vijf bedrijven die geen link heeft met de energiesector is Spinnerij Wolstorm in Westerlee. Dit bedrijf ontvangt een ton van de provincie om de eerste alpacawolspinnerij in Nederland realiseren.

Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief