Energiekennisbedrijf KEMA zet stijgende lijn door

16 mrt 2010

Energiekennisbedrijf KEMA, dat sinds vorig jaar ook een vestiging in Groningen heeft, heeft in 2009 de stijgende lijn van omzet en resultaat doorgezet. Ondanks moeilijke marktomstandigheden heeft het bedrijf vastgehouden aan haar strategie. In 2009 werd daardoor onder meer de dienstverlening op gasgebied fors uitgebreid en werd het bedrijfsonderdeel KEMA Quality gedesinvesteerd. Door te profiteren van de wereldwijde ontwikkelingen op energiegebied zoals energie-efficiency en de transitie naar duurzame energie, steeg de omzet naar 256,2 miljoen euro. In 2008 bedroeg die nog 226,7 miljoen.

Het bedrijfsresultaat steeg in diezelfde periode met 1,3 miljoen naar 17,2 miljoen euro. Op vergelijkbare jaarbasis groeide de omzet in 2009 met circa 20 procent, waarvan 10 procent als gevolg van acquisities. Het bedrijfsresultaat op deze basis verbeterde met 15 procent. De nettowinst steeg, inclusief de boekwinst op de verkoop van KEMA Quality, tot 65,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 49,2 miljoen euro ten opzichte van 2008.

Met de acquisities van Gasunie Engineering & Technology, het Duits-Zwitserse technologiebedrijf voor elektriciteitssystemen voor het spoor Elbas en het Tsjechische kortsluitlaboratorium Zku heeft KEMA zijn mondiale positie in de energiewaardeketen verder weten te versterken. Tegelijkertijd werd in lijn met de strategie het onderdeel KEMA Quality verkocht aan veiligheidsexpertisebedrijf DEKRA.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief