Energiecoach in 500 Groningse woningen

17 sep 2010

eel complexen in Groningen worden gestookt met een centraal verwarmingssysteem. Vroeger werd het totale verbruik van het complex gedeeld door het aantal bewoners, nu krijgt iedere bewoner een afrekening gebaseerd op het eigen verbruik. En dit verbruik loopt nogal uiteen, met hoge (individuele) energierekeningen tot gevolg.

Nijestee heeft bij wijze van proef de energiecoach, een product van Techem, geïnstalleerd in de flat aan de Planetenlaan. Doel van dit project was de bewoners bewust maken van hun energieverbruik en het beïnvloeden van het stookgedrag. Dankzij de energiecoach is het mogelijk om via het verbruik per radiator te volgen en te vergelijken met het gemiddelde verbruik van de flat. Naast het installeren van de energiecoach kregen de bewoners stooktips en informatie over het verwarmingssysteem en hun verbruik.

Ondanks dat de deelnemende bewoners niet massaal op internet hun verbruik hebben vergeleken, is de proef toch geslaagd. De verstrekte informatie werd als zeer prettig ervaren. Ook de waarschuwingsbrief die Nijestee bij een hoog verbruik verstuurt, wordt gewaardeerd. Daarom wordt de energiecoach in de komende periode in nog 500 woningen geïnstalleerd en krijgen de bewoners van elf complexen tips voor het terugdringen van het energieverbruik.   

Nijestee wil een duurzame corporatie zijn en verbindt dit voornamelijk aan lagere energielasten voor haar bewoners. Inzage in het verbruik dankzij de energiecoach is een uitstekend middel hiervoor.

 

Nieuwsarchief