Energie in Bouw en Vastgoed 2009 overtreft doelstelling

02 jun 2009

De beurs Energie in Bouw en Vastgoed 2009, die op 27 en 28 mei in de TT Hall in Assen plaatsvond is boven verwachting verlopen. De vakbeurs werd gehouden op initiatief van de drie noordelijke provincies en de stichting Energy Valley om een versnelling te geven aan het Noordelijk Energieakkoord dat met het rijk in 2007 is afgesloten.

Onderdeel van dit akkoord is het 100.000 woningenplan, een actieplan dat moet voorzien in de realisatie van minimaal 100.000 woningen die in 2015 moeten voldoen aan de ambities uit het Energieakkoord.  In nieuwbouw wordt in stappen overgegaan naar een epc van 0,3 en in de bestaande bouw moeten de woningen minimaal 2 stappen in het label verbeteren.  

Voorlopige cijfers
De beurs is een primeur in Nederland, niet alleen vanwege haar ondersteuning door de overheid maar het is ook de eerste vakbeurs met een volledige focus op energiebesparing in gebouwen. Ruim 160 exposanten lieten de 3.200 bezoekers zien hoe dit met innovatieve en beschikbare middelen bereikt kan worden. Het aantal bezoekers was 60% meer dan verwacht.
De doelgroep van de beurs is de bouwkolom, gemeenten en grote energieverbruikers met  gebouwen. Zo’n 62% van de bezoekers was afkomstig uit één van de drie noordelijke provincies en 14% uit Overijssel. De bezoekers waren van hoge kwaliteit. Uit de voorlopige cijfers van de registraties van de bezoekers blijkt dat 27% directeur is, 7% is adviseur, 8% heeft een middle management functie, 12% projectleider en 7% technisch manager. Men gaf aan vooral werkzaam te zijn in advies/consultancy (215%), vastgoedontwikkeling (29%), architectuur(26%), bouw/aannemerij (212%), gemeenten (28%), installatie (218%) en gebouwbeheer (28%).   

Tanja Klip, gedeputeerde van Drenthe, heeft op de beurs de Innovatieprijs Energie in Bouw en Vastgoed 2009 aan Inventum overhandigd. Inventum heeft een hybride ventilatiewarmtepomp ontwikkeld. De jury acht deze installatie van groot belang voor energiebesparing in zowel nieuwbouw als in de bestaande voorraad.

Gezien het succes van dit provinciaal initiatief zal er op korte termijn een evaluatie komen om te bespreken of er een vervolg op de beurs zal komen. Overigens zal de eventuele organisatie dan in handen zijn van VNU Exhibitions Europe bv.
Nieuwsarchief