Emmen wil duurzame warmtenetten aanleggen

21 nov 2012

Emmen wil de komende jaren twee warmtenetten gaan aanleggen. Na een haalbaarheidsstudie wordt volgend jaar een vervolgonderzoek uitgevoerd. Onderzocht wordt of de warmtenetten rendabel zijn. Verschillende partijen ondertekenen woensdag 21 november in de Grote Kerk te Emmen een intentieverklaring. Ze doen dat onder aanvoering van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe en Energy Valley.

Een van de warmtenetleidingen moet tussen het Emmtec-terrein en het Scheperziekenhuis met locaties van Lefier Zuidoost Drenthe en Domesta komen. Onderweg worden ook aantal scholen en bedrijven aangesloten. Ook in het centrum moet een warmtenet komen. Daarop zouden bijvoorbeeld het gemeentehuis, het winkelcentrum, locaties van Domesta en het nieuwe Dierenpark Emmen worden aangesloten.

Een warmtenet is een netwerk van pijpleidingen die gebruikers van warmte met elkaar verbindt. Het overschot aan warmte van het ene bedrijf, kan worden gebruikt door een ander. Warmtekrachtcentrales op het Emmtech-terrein en bij het ziekenhuis moeten gaan zorgen voor de aanvoer van de warmte. Die warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van huizen en scholen.

Studenten gaan helpen bij het haalbaarheidsonderzoek. Het is de bedoeling om hun energiebewustzijn te vergroten. Ook het Energy College is betrokken. Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief