Ekwadraat en Greenchoice maken groene stroomproductie aantrekkelijker voor leden FrieslandCampina

06 jun 2013

Boerenbedrijven die lid zijn van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina en zelf groene stroom produceren, kunnen vanaf nu via energiebedrijf Greenchoice en energieadviesbureau Ekwadraat niet alleen hun groencertificaten verkopen maar krijgen ook een grotere vergoeding voor hun groene stroom. De drie partijen zijn daarvoor deze maand een overeenkomst aangegaan voor het verkopen van de groenwaarden van leden van FrieslandCampina met eigen vergisters en windmolens.

FrieslandCampina neemt niet alleen de groencertificaten (GVO) af maar is ook bereid om – in het kader van de verduurzaming van de zuivelketen - fors extra te betalen voor de duurzame energie. Het gaat om 3 euro per MWh, waar de geldende marktprijs 0,40 euro per MWh bedraagt. Deze premie wordt met terugwerkende kracht voor 2012 en 2013 uitbetaald aan de producenten van de energie.

Met de overeenkomst willen de contractpartijen het zelf opwekken van energie ondersteunen en stimuleren. Het voordeel voor de leden loopt al snel flink op ten opzichte van hun bestaande leveringsvoorwaarden. Aangesloten agrariërs die al energie leveren via Ekwadraat en Greenchoice hoeven niets te doen: hun vergoeding wordt automatisch verhoogd. Leden van FrieslandCampina die nog niet via dit cluster leveren kunnen eenvoudig overstappen.

FrieslandCampina groeit klimaatneutraal; het bedrijf neemt naar eigen zeggen nu al 40 procent van haar elektriciteitsverbruik in Nederland als groene stroom af van haar leden-melkveehouders. Hiertoe koopt FrieslandCampina de groencertificaten (GVO's) direct uit de keten van aangesloten melkveehouders.

Bron: Greenchoice

Nieuwsarchief