Eerste aardgastankstation in Heerenveen geopend

09 okt 2009

Fuwell Energy Group en Post Oliemaatschappij openden op donderdag 8 oktober het eerste aardgastankstation in Heerenveen. Gedeputeerde Piet Adema, burgemeester Peter de Jonge, directeur Post Oliemaatschappij Johan Schikker en directeur Fuwell Theo Wassink verrichtten de officiële openingshandeling. Dit gebeurde onder luid tromgeroffel van de damestrommelgroep FET uit Mantgum.

De gemeente Heerenveen heeft samen met de Provincie Fryslân een plan ontwikkeld om het rijden op aardgas in de regio Heerenveen te stimuleren.

Naast Heerenveen zijn er in Fryslân aardgastankstations gevestigd in Leeuwarden en Drachten. Binnenkort komen hierbij Dokkum, Burgum, Harlingen, Sneek, Joure en Wolvega. Dit betekent meer en meer duurzame tankmogelijkheden voor inwoners en bedrijven van Fryslân. Het is de bedoeling dat er in de komende jaren een uitgebreid netwerk van aardgastankstations komt in heel Nederland. De overheid stimuleert dit onder andere door het verstrekken van subsidies.

Het aardgastankstation, gevestigd aan de Pluto 3 in Heerenveen, heeft subsidie ontvangen van de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen. Deze subsidie is één van de concrete acties uit het programma Duurzame Energie van de provincie Fryslân. Het programma Duurzame Energie is de uitwerking van de provinciale visie op duurzame ontwikkeling en is de Friese vertaling van de afspraken in het Energieakkoord Noord-Nederland, dat de Energy Valley provincies in 2007 met elkaar ondertekenden, op het gebied van klimaat en energie. De Energy Valley provincies en de gemeenten streven naar 100.000 duurzame voertuigen in 2015 in Noord Nederland. Het gaat om de brandstoffen: aardgas als voorloper van groen gas, biodiesel, bio(2m)ethanol en elektrisch aangedreven voertuigen. Deze brandstoffen zijn schoner en beter voor het milieu dan de gangbare fossiele brandstoffen.

Bron: Provincie Fryslan

Nieuwsarchief