Eemsmond wil ijs gecontroleerd van windmolens laten draaien

20 dec 2010

De gemeente Eemsmond wil op korte termijn in de Eemshaven beginnen met een proef windmolens in het gebied gecontroleerd en zonder gevaar voor de omgeving het ijs van de wieken mogen draaien. De gemeente liet maandag weten dat er in Nederland nog niet zo’n protocol is.

In de Eemshaven staan 88 windmolens met een hoogte van honderd meter en deze zijn extra vatbaar voor ijsaangroei door het zeeklimaat. Normaal gesproken worden de molens bij ijsvorming op de wieken stil gezet en gaan ze pas weer draaien als het ijs is gesmolten. De exploitanten hebben gevraagd of ze het ijs mogen verwijderen door de molens meteen te laten draaien. Om gevaarlijke situaties te voorkomen wordt het gebied in een straal van driehonderd meter rondom de turbine tijdens het draaien ontruimd. Ook wegen in dat gebied worden afgesloten.

De exploitanten hebben het nieuwe protocol zelf ontwikkeld en deels gefinancierd. De gemeente Eemsmond heeft het plan laten onderzoeken door TNO Delft en neemt in het begin van het nieuwe jaar een besluit over de start van de proef.

(Bron: Groninger Internet Courant)

Nieuwsarchief