EDIaal stelt kennis over gas gratis beschikbaar aan bedrijfsleven en bevolking

01 jul 2011

Het bedrijfsleven en de bevolking kan vanaf nu met al hun vragen over de rol van gas in de overgang naar duurzame energie terecht bij een nieuwe vraagbaak van het Energy Delta Institute. Zij zijn initiators van het project EDIaal, dat zich als doel heeft gesteld om zoveel mogelijk kennis te vergaren en dit gratis ter beschikking te stellen. Daarbij maken ze gebruik van een elektronische encyclopedie, symposia en opleidingen. EDIaal moet de economie versterken en bijdragen aan het imago van het Noorden als Energy Valley-regio.

EDIaal is volgens Catrinus Jepma, directeur van het project, de eerste bouwsteen voor de Energy Academy: een topinstituut voor onderzoek en onderwijs op het gebied van ‘energiekunde’. Hij zei dat bij de presentatie van het project.

Volgens Energy Valley moet EDIaal ook bij de bevolking leiden tot meer kennis over de energiebranche. Ze zijn zich er ook nog niet altijd van bewust dat het een enorme werkgelegenheid oplevert. Volgens directeur Gerrit van Werven is dat ook van belang voor nieuwe activiteiten op het gebied van energie. In dat opzicht kijkt hij met spijt terug naar de grote tegenstand van de bevolking tegen de ondergrondse opslag van CO2.

EDIaal heeft vanuit verschillende fondsen voor 4,4 miljoen euro aan subsidie gekregen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) gaf de helft daarvan.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief