Dutch Rainmaker speelt belangrijke rol bij winning Amerikaans gas uit Leisteen

21 okt 2010

Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf Dutch Rainmaker heeft met drie multinationals een contract afgesloten voor de levering van een speciaal soort windmolens. De turbines zullen een rol gaan spelen bij de winning van zogenoemd schaliegas. Dit is gas dat gewonnen wordt uit leisteenlagen in de bodem. Om dit gas uit het leisteen te halen zijn zeer grote hoeveelheden zoet water nodig. Deze methode is omstreden, omdat het water hierna met een zeer hoog zoutgehalte weer naar boven komt, maar liefst drie keer zo hoog als zeewater.

Dutch Rainmaker heeft een systeem ontwikkeld waarmee dit zout uit het water gehaald kan worden. De turbine drijft rechtstreeks een warmtepomp aan en deze verwarmt het afvalwater. Hierdoor gaat het zout klonteren en is het makkelijk te scheiden van het water. Een groot voordeel van het systeem is dat het niet afhankelijk is van energienetwerken. De  winning van schaliegas vindt namelijk vaak plaats op afgelegen gebieden.

Dutch Rainmakers is van plan de grote onderdelen, zoals rotors en masten, in de Verenigde Staten in te kopen. De kritieke onderdelen van het systeem zullen in een nog te bouwen productielocatie in Leeuwarden worden gemaakt. Deze fabriek moet in 2011 operationeel zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief