Duitse miljardair investeert fors in Friese Paques

12 jan 2012

De Duitse miljardair en grootaandeelhouder van BMW Susanne Klatten heeft via haar investeringsbedrijf Sion een belang van 20 procent genomen in de Friese fabrikant van gas- en waterzuiveringsinstallaties Paques. Dat meldt het Financieele Dagblad. De oprichter en huidig commissaris van het in Balk gevestigde bedrijf, Jos Pâques, houdt de overige 80 procent in zijn bezit. Welk bedrag er met de transactie is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Paques, dat wereldmarktleider is in de levering van biologische zuiveringsinstallaties voor afvalwater en gas, wil het binnengekomen geld gebruiken voor versnelde groei met nieuwe technologieën. Momenteel werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan de winning van biobrandstoffen en kunststoffen uit vervuild water. Dit onderzoek staat volgens Paques-directeur Rob Heim momenteel nog in de kinderschoenen. Extra geld kan het R&D-proces versnellen. Daarnaast wil Paques, dat al een grote productievestiging in China bezit, fabrieken oprichten in groeimarkten Brazilië en India.   

Het in het Friese Balk gevestigde bedrijf bedient voornamelijk klanten in de chemie en de papier- en voedingsindustrie. Vorig jaar ging Paques nog een jointventure aan met Shell voor de biologische ontzwaveling in de olie- en gassector. De orderontvangst van het bedrijf steeg vorig jaar met maar liefst 20 procent tot een totale waarde van 63 miljoen euro. Volgens voorlopige berekeningen komt de omzet in 2011 uit tussen de 55 en 58 miljoen euro. In 2010 bedroeg deze nog 45 miljoen euro. Door verbetering van de interne bedrijfsprocessen is de nettowinst in 2011 verdubbeld tot tussen de 4 en 5 miljoen euro.

Bron: Financieele Dagblad

Nieuwsarchief