Duits-Nederlandse project levert besparingsmaatregelen voor kustvaart op

10 sep 2013

In Eernewoude wordt woensdag een innovatieve zeilmotor voor coasters gepresenteerd, zo meldt het Dagblad van het Noorden. De windvangende rotormotor komt voort uit een samenwerkin g tussen het Technologiecentrum Noord-Nederland (TCNN), maritiem technologiecentrum Mariko uit het Duitse Leer en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

Al sinds 2011 werken Duitse en Nederlandse specialisten samen in het project Maritim, waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling van brandstofbesparende en emissieverlagende maatregelen voor de scheepvaart. Zo wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om alle veerboten in het Waddengebied op liquid natural gas (LNG) te laten varen.

De zeilmotor die woensdag wordt gepresenteerd, bestaat uit twee ronddraaiende kunststofpijpen op het dek van een kustvaarder. Deze fungeren als rotor en worden elektrisch aangedreven, maar zijn onder optimale omstandigheden in staat de aandrijving van het schip volledig over te nemen. Hierdoor kunnen kustvaarder enorm veel brandstof besparen en hun emissie drastisch verlagen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief