Drukbezochte campus tijdens Energy Valley Solar Day

12 jul 2012

Op de derde dag van de DONG Energy Solar Challenge werd niet gevaren. Het was een rustdag voor de deelnemers die deze dag als uitgelezen moment zagen om aan hun zelfgebouwde zonneboot te sleutelen. De rustdag wordt ook wel de Energy Valley Solar Day genoemd. De dag stond in het teken van een minisolarrace voor basisschoolleerlingen en een solar gadgetwedstrijd voor middelbare scholieren. Ook werd de innovatieprijs uitgereikt aan het Poolse team CreeYacht (A16) voor hun bijzonder lichtgewicht boot. Daarnaast werden de vijf kanshebbers voor de designprijs bekendgemaakt die zaterdag, op de laatste dag van de race, wordt uitgereikt.

Het was woensdag een drukte van belang op de campus in Bolsward. Veel bezoekers kwamen kijken bij onder andere de mini zonnebootrace en de solar gadgetwedstrijd. In de paddock van de campus waren veel teams hun boot aan het repareren van de schade die tijdens de eerste etappes werd opgelopen. Zo ook het Private Energy Solar Team (T83). Zij waren druk bezig om de schade als gevolg van een oververhitte motor, die zij dinsdag vlak voor de finish opliep, te repareren. 'Het is een productiefout in de motor. Enorm balen. We hebben 90% van de zonneboot zelf gebouwd, maar uitgerekend de motor niet. Deze hebben we speciaal laten ontwerpen', vertelt één van de teamleden. 'Onze teamleider, Gerard van der Schaar, stond vanochtend al vroeg op Schiphol om naar de leverancier toe te vliegen, maar toen bleek dat daar geen andere motor beschikbaar was. Nu probeert een bedrijf uit Noord-Holland onze kapotte motor te maken.' Het is nog steeds onzeker of het team donderdagochtend in de etappe van Bolsward naar Franeker aan de start kan verschijnen.

De innovatieprijs werd woensdag voor het eerst toegekend aan een buitenlandse deelnemer. 'De zonneboot van het Poolse CreeYacht (A16) is de lichtste boot van alle deelnemende teams', aldus het hoofd van de technische commissie Joris Melkert.' Het team heeft geen concessies verricht aan de boot. Bij elk onderdeel, zoals de accu, de motor en het elektronische systeem hebben ze gebruikgemaakt van de aller-lichtste materialen. Een doordacht concept.' De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Woensdag zijn eveneens de genomineerden bekendgemaakt voor de designprijs. Een prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Het Solarteam ROC Friese Poort Sneek (A8), Andela Solar Team (A22) uit Balk, Midnight Sun Finland (B55), Private Energy Solar Team (T83) uit Leeuwarden, Delta Lloyd Solar Boat Team (T84) uit Delft, zijn in de race om de prijs in de wacht te slepen. Zaterdag, de laatste dag van de DSC, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Naast de prijsuitreiking voor de innovatieprijs en de bekendmaking van de designprijs streden woensdagmiddag op de campus 45 mini zonnebootjes in een groot zwembad tegen elkaar. De bootjes waren gemaakt door kinderen van de scouting en de kinderopvang uit Bolsward. De negenjarige Tijmen ging naar huis met dubbele winst. 'Zijn boot was niet alleen de snelste, maar had ook het beste ontwerp', aldus juryvoorzitter Elise Boltjes. Leerlingen van het SCG Liudger College uit Drachten presenteerden woensdagmiddag hun zelfgemaakte solar gadgets.

Nieuwsarchief