Drie miljoen euro subsidie voor biogasproductie AVEBE

22 mrt 2012

De provincie Drenthe draagt 3 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van een vergistingsproces door aardappelzetmeelconcern AVEBE waarbij aardappelzetmeel kan worden omgezet in biogas. Het bedrijf wil zo meer biogas gaan produceren en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 beperken.


AVEBE produceert zetmeel en hoogwaardige eiwitten uit aardappelen. Vergisting van het vruchtwater dat tijdens dit proces vrijkomt, geeft biogas en een mineraalrijke substantie die heel goed als mest kan dienen. Deze nieuwe processtap vervangt een energie-intensieve opwerking. Hiermee alleen wordt 32 kiloton CO2 bespaard, dat is de hoeveelheid CO2 die 18.000 auto’s per jaar gemiddeld in Nederland uitstoten.

Volgens financieel directeur Ed Kraaijenzank van AVEBE past de productie van biogas helemaal binnen de duurzaamheidsambities van het bedrijf. ‘Belangrijk is om zuinig met grondstoffen en energie om te gaan. Dat doen wij door de aardappel steeds verder te verwaarden. De vergisting is een volgende stap die biogas levert, onze CO2-uitstoot beperkt en onze energierekening gaat fors omlaag. Het produceren van energie uit reststoffen vraagt een flinke investering, maar is uiteindelijk pure winst voor iedereen’, zo zegt hij.

Bron: Provincie Drenthe

Nieuwsarchief